Awokado | paniDoktor

Awokado – moje super food

utworzone przez | sie 29, 2020 | Projekt zdrowie | 1 komentarz

W powietrzu czuć już jesień, nie ma co do tego wątpliwości. Na pewno jeszcze nie raz podczas deszczowej pluchy zatęsknię za ciepłymi wieczorami z książką we własnym ogródku, ale cieszę się też z nadchodzącej jesieni wraz z jej pięknymi kolorami, gorącymi aromatycznymi herbatami i melancholią wisząca w powietrzu.

A póki co staram się jak najdłużej zachować kolory zielonego lata choćby na talerzu. Dzisiaj musiałam zjeść szybkie śniadanie, bo spieszyłam się na dyżur: kanapki z łososiem i awokado sprawdzają się w tym przypadku idealnie. Awokado to bez wątpienia super food, który idealnie sprawdza się przy rozszerzaniu diety u bobasa, w diecie kobiet ciężarnych, karmiących i wszystkich innych.

Czy wiedzieliście, że awokado:

– choć jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, to wspiera proces odchudzania i zawiera więcej białka, niż bardzo popularne u nas krowie mleko;

– zawiera więcej potasu od bananów korzystnie wpływając na układ nerwowy i pracę mózgu (poprawia pamięć, koncentrację, procesy myślowe);

– zawiera dużo cynku, luteiny, witamin C, E i A, które są przeciwutleniaczami oraz wykazują działanie antynowotworowe (zapobiega rakowi prostaty, piersi, chroni wzrok;

– zawarte w nim związki ulegają przemianie w kwas foliowy, przez co idealnie nadają się jako super food dla kobiet w ciąży;

– obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu;

– jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 orazwielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki czemu chroni przed chorobami układu krążenia i przyczynia się do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych.

Zatem zachęcam Was wszystkich do częstego sięgania po ten owoc i życzę Wam udanego weekendu, może jeszcze bardziej letniego, aniżeli jesiennego.

Dajcie znać w komentarzach, czy czekacie na jesień, czy zdecydowanie bardziej wolicie pozostać w klimacie wakacyjnym.

1 komentarz

  1. Monika Kuśnierz

    Fajnie, że lekarz przyznaje, że jedzenie ma ogromny wplyw na zdrowie. Dzisiaj tego ogromnie w medycynie brakuje bo większość lekarzy twierdzi, że nie ma badań naukowych na temat wpływu żywienia na zdrowie.. To kłamstwo! To sprawia, że tracę wiarę w medycynę i odechciewa mi się chodzić do lekarzy. Dziękuję za bloga, będę zaglądać 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Articles

Wrześniowe skarby

Wrześniowe skarby

Dzień dobry, zobaczcie, co moje dzieci zerwały w ogródku u znajomych. Tyle dobra. Niedawno pisałam Wam, dlaczego warto jeść warzywa i owoce sezonowe, a dziś będzie o tym, które z nich dostępne są we wrześniu. Wrzesień obfituje przede wszystkim w rzodkiewki, rzodkiew...

Przyłącz się do akcji #TerazCzasNaCzytanie

Przyłącz się do akcji #TerazCzasNaCzytanie

Czy wiedzieliście, że czytanie dzieciom obniża stres, agresję, poczucie lęku i podatność na depresję? Co więcej, już od pierwszych dni po wyjściu ze szpitala – jest znakomitą formą spędzania wspólnych chwil, działa na maluszka odprężająco, pozwala rodzicom nawiązać z...

Sign up for more tips!